Jaké víno vybrat ke grilovanému masu

Přidáno 12. 10. 2015 15:30:00 Počet shlédnutí 210

Chutná letní grilovačka se nezaobejte bez kvalitního vína. Ty nejlepší jsme vybrali za vás

Jaké víno vybrat ke grilovanému masu

Bílá k bílé
Asi všichni známe pravidlo, že k bílému masu se hodí bílé víno. Mezi oblíbené maso na gril patří kuřecí nebo krůtí. Pamatujte, že víno by nemělo přebít chuť samotného masa, proto se k bílému masu hodí především vína suchá nebo polosuchá. Tou správnou volbou jsou tedy poté vína jako např. Chardonnay, Soave, nebo Pinot Grigio.

Červená k červené
Tak jako tomu bylo u vín bílých, u červených tomu není jinak. Hovězí burger, steak nebo vepřová krkovička jsou klasikou na grilu z řad červeného masa. Chuť hovězího burgeru skvěle doplní suché červené víno Cabernet Franc nebo Merlot. Vepřová krkovička si také žádá suché víno, chuťové pohárky uspokojíte nejlépe v kombinaci s Primitivem. K hovězímu steaku potom doporučujeme odrůdu Gadum, Gardetta či Corvina.

Ryby, kapitola sama o sobě
Ryby patří do bílého masa, shodneme se ale na tom, že jejich chuť se ani náhodou nedá porovnávat s kuřecím či krůtím. K rybám obecně se hodí vína bílá, k těm sladkovodním se hodí lépe vína z odrůdy Sauvignon, k mořským např.  Chardonnay a u takového lososa nešlápnete vedle ani se šumivým vínem např. Prosecco. Pamatujte, čím tučnější je ryba, tím těžší k ní můžete vybrat víno, proto se v krajních případech můžete občerstvit i s lehkým červeným vínem.

Už dávno se negriluje jenom maso
S nastupujícími trendy v životním style a stravování, jako je vegeteriánství a veganství přichází alternativy ke grilovanému masu, těmi jsou grilovaný sýr, houby nebo ovoce a zelenina.

Grilovaný sýr

Mezi druhy sýru, které se hodí na gril patří hermelín, halloumi nebo v Česku a Slovensku populární oštiepok/polooštiepok. Při výběru vína ke grilovanému hermelínu mějte na paměti, že ačkoliv se jedná o sýr s bílou plísní, hodí se k němu bílé víno. Pokud byste sýr tepelně neupravili, obojí by vám v ústech zhořklo. Takovým vínem pak může být víno Moscato, které je lehce šumivé.

Grilované houby

Houby mají velmi specifickou chuť a sladit ji s vínem podobné chuti je docela oříšek. Proto doporučujeme opačné párování, tedy ve stylu kontrastu, a to nejlépe s víny odrůdy Cabernet Franc, která jsou typická intenzivním kouřovým výrazem.

Diskuse

(0 komentářů)

Nový komentář

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Přihlášení

Zapomenuté heslo

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení

Zapomenuté heslo

Produkt byl vložen do košíku
Pokračovat v nákupu Objednat